Deze zomer verscheen ‘Bouw jezelf gelukkig’ –over mindfulness en LEGO. Lees nu de recensie.

Speelgoed en mindfulness zijn nu niet direct termen die je met elkaar in verband brengt. Dat heeft niet in de laatste plaats te maken met de termen. ‘Speelgoed’ associëren we immers nadrukkelijk met kinderen, terwijl ‘mindfulness’ tegenwoordig dé oplossing is voor grotemensenproblemen. Maar laat LEGO nu net grotemensenspeelgoed bieden: dat brengt de link tussen speelgoed en zingeving al een stuk dichterbij.
Dat LEGO daadwerkelijk een soort troost bood, bleek toen het bedrijf begin vorige maand de resultaten over het eerste halfjaar bekendmaakte. Tijdens de lockdown haasten consumenten zich massaal naar de (web)winkel om LEGO-bouwdozen in te slaan. En onlangs nog brachten diverse kranten reportages over AFOL’s en hun liefde voor bouwsteentjes. De gemene deler: bouwen met LEGO is ontspannend. Dat kunnen we natuurlijk alleen maar beamen. Bouwen met LEGO geeft afleiding, ontspanning en rust in je hoofd (als je ten minste niet minutenlang zit te zoeken naar dat ene steentje) …
In dat licht moeten we ook ‘Bouw jezelf gelukkig’ zien. Het boek van Abbie Headon, dat deze zomer bij uitgeverij Meis en Maas verscheen, bespreekt hoe LEGO kan helpen om rust te vinden in je jachtige bestaan.

Recensie van 'Bouw jezelf gelukkig' van Abbey Headon
Recensie van ‘Bouw jezelf gelukkig’ van Abbie Headon

Afleiding en concentratie

Als we Abbie Headon mogen geloven –en waarom ook niet, want de Britse auteur speelt al vanaf haar kinderjaren met LEGO– biedt LEGO tal van voordelen. Het speelgoed stimuleert je creativiteit, bevordert samenwerking, traint lichaam en geest en helpt je om rust te creëren –om maar een paar dingen te noemen. Volwassen LEGO-fans zullen die eigenschappen beamen. Fantaseren, bedenken, en samen bouwen zijn allemaal aspecten die je gratis bij een bouwdoos krijgt. LEGO-gebruik door volwassenen gaat echter nog een stap verder. Na een drukke dag kan de zintuiglijke sensatie van LEGO namelijk helpen om je gedachten (en misschien ook emoties) weer onder controle te krijgen. Voel maar eens bewust aan de LEGO-elementen waarmee je aan het werk bent: je kunt er heel rustig van worden. Zweverig? Helemaal niet eigenlijk. Natuurlijk kunnen emotie en (jeugd)sentiment een rol spelen, maar uiteindelijk doen vooral de afleiding en de bewuste concentratie op iets anders de truc. Toegegeven, als dat de ingrediënten zijn om rust in je hoofd en lichaam te vinden, zijn er nog wel andere speelgoedmerken te vinden. Maar LEGO leent zich er bijzonder voor –al was het alleen maar omdat je niet veel steentjes of fantasie nodig hebt om even alles om je heen te vergeten. Want neem zes LEGO-stenen van twee bij vier noppen met dezelfde kleur en je kunt 915.103.765 verschillende combinaties maken. En wie komt er niet in de verleiding om even te fröbelen met een paar LEGO-steentjes die toevallig op tafel liggen?

Fragment uit 'Bouw jezelf gelukkig' van Abbey Headon
Fragment uit ‘Bouw jezelf gelukkig’ van Abbey Headon

 

Met die basiskennis in je achterhoofd is het boek van Abbie Headon dus zeker de moeite waard. In 150 pagina’s leer je optimaal gebruikmaken van de steentjes om weer met beide voeten op de grond te komen, jezelf beter kennen en sterke en zwakke kanten ontdekken.
Toch kan de auteur niet voorkomen dat het boek af en toe zweverig wordt, met opdrachten om te ‘aarden’ met behulp van een bak LEGO en weer als een kind te worden. Juist dat laatste willen veel AFOL’s niet. LEGO is immers geen infantiele bezigheid. Sommige adviezen hebben daarnaast een hoog 13-in-een-dozijn-gehalte, zoals het stellen van een tijdslimiet. Tegelijkertijd biedt het boek leuke uitdagingen. Bouw bijvoorbeeld eens met je duimen. Dat blijkt moeilijker dan gedacht! En wat dacht je van de tip om een LEGO-setje mee te nemen onderweg. Dat is altijd leuker dan gelijk weer naar je telefoon grijpen als je even niets te doen hebt.
Interessante materie genoeg dus in ‘Bouw jezelf gelukkig’, maar het yogagehalte had wel minder gemogen. Want zingeving vinden in LEGO, dat is nou ook wel weer wat veel van het goede.

Boekinformatie

Titel: Bouw jezelf gelukkig
Auteur: Abbie Headon
Verschijningsdatum: juni 2020
Aantal pagina’s: 160 pagina’s
Uitgever: Meis & Maas
EAN: 9789030507345
Prijs: € 15,99

Te koop via bol.com

Share:

administrator

BrickMag.nl is de nieuwe blog voor AFOL's, met wekelijks een combinatie van LEGO-nieuws met gedegen journalistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *