Slechte dag gisteren voor de eigenaren van Lepin. Na jarenlange inbreuken op het auteursrecht van LEGO draaiden ze gisteren de bak in. De baas van de LEGO-kopieerfabriek kreeg door de Chinese rechter 6 jaar celstraf opgelegd. Ook moet hij ruim 11 miljoen euro ophoesten. Li Haipeng hoeft echter niet alléén te zitten: ook firmanten kregen celstraffen opgelegd.

Grote waarde voor LEGO

De straffen hebben voor LEGO grote waarde. Na een jarenlang gevecht tegen het protectionistische rechtssysteem in China kreeg de speelgoedfabrikant eind 2018 voor het eerst gelijk in de strijd om het intellectueel eigendom op zijn producten. In 2019 volgde een inval, waarbij de Chinese politie ruim 630.000 bouwdozen met een totale waarde van bijna 26 miljoen euro in beslag nam. Na die gevoelige slag verdween het merk ‘Lepin’ van de markt. De producten bleven echter gewoon verkrijgbaar.

Goed nieuws voor andere merken

De winst in de strijd tussen LEGO en Lepin is ook goed nieuws voor andere fabrikanten die te maken hebben met Chinese namaakproducten. Door het merkenrecht en de relatief goedkope octrooiaanvragen kunnen Chinese ondernemers gemakkelijk nepproducten te produceren. Onder internationale druk besloot de Chinese overheid eind 2018 echter strenger te zullen optreden tegen inbreuken op intellectuele eigendomsrechten.
Nederland kent geen officiële handelskanalen voor Lepin, hoewel goedkope LEGO-klonen eenvoudig te koop zijn via AliExpress. In het Verenigd Koninkrijk ondernam LEGO Group met succes actie tegen het merk, waardoor het er niet meer in de schappen ligt.

 

Foto: Kalea Jerielle op Unsplash

Share:

administrator

BrickMag.nl is de nieuwe blog voor AFOL's, met wekelijks een combinatie van LEGO-nieuws met gedegen journalistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *